Zdrowie

Alkohol uszkadza DNA i zwiększa ryzyko zachorowania na raka

Naukowcy z Laboratorium Biologii Molekularnej MRC w Cambridge zbadali, w jaki sposób alkohol uszkadza DNA. Ich badanie wyjaśnia, dlaczego picie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór.

Badania dotyczące wpływu picia alkoholu na ryzyko zachorowania na raka prowadzone były już wcześniej. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że alkohol przyczynia się do wystąpienia aż 7 rodzajów raka: jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, piersi, wątroby i jelit. Potwierdziły to również badania brytyjskich naukowców z Cambridge.

Sposób badania

Wcześniejsze badania, dotyczące wpływu alkoholu na zachorowanie na raka, prowadzone były głównie na hodowlach komórek. Tymczasem badacze z Cambridge, do swojej analizy wykorzystali żywe myszy. (Myszy to organizm modelowy wykorzystywany do badań, których prowadzenie na ludziach było by nieetyczne.)

Aby dowiedzieć się, jak alkohol niszczy organizm, naukowcy podawali gryzoniom rozcieńczony alkohol. Następnie sprawdzili w jaki sposób oddziałuje on na materiał genetyczny znajdujący się w komórkach mysiego ciała.

Okazało się, że aldehyd octowy (trująca substancja powstająca na skutek metabolizowania alkoholu) może rozerwać i uszkadzać DNA w komórkach macierzystych krwi. Prowadzi to do trwałej zmiany sekwencji DNA w tych komórkach i odpowiada za powstawanie raka.

Organizm też walczy

W badaniu przeanalizowano również, w jaki sposób organizm próbuje się zabezpieczyć przed szkodami wynikającymi z picia alkoholu.

Pierwszą linią obrony jest rodzina enzymów zwanych dehydrogenazami aldehydowymi (ALDH). Enzymy te odpowiadają za rozkład aldehydu octowego. Szacuje się jednak, że na całym świecie miliony ludzi, szczególnie z Azji, nie posiadają w ogóle tego enzymu, bądź posiadają jego wadliwą wersję.

Drugą linią obrony używaną przez komórki, są różne systemy wewnętrznej regeneracji DNA. Pozwalają one naprawiać i odwracać różne rodzaje uszkodzeń DNA. Niestety podobnie jak enzym ALDH – nie zawsze działają.

Podsumowanie badania:

Te prowokujące do myślenia badania podkreślają, jakie szkody może wyrządzić naszemu organizmowi alkohol, dając niektórym ludziom więcej niż zwykłego kaca – zauważyła prof. Linda Bauld, ekspert Cancer Research UK.

Wpływ alkoholu na zwiększenie ryzyka zachorowania na raka został już wielokrotnie udowodniony. Wiemy, że w samej tylko Wielkiej Brytanii przyczynia się do ponad 12 000 przypadków raka rocznie.

Weźmy to pod uwagę, chcąc sięgnąć po kieliszek wódki czy wina. I zamiast alkoholu, wybierzmy zdrowie.

(PAP) Oktawia Kuruś

Źródło:

Juan I. Garaycoechea, Gerry P. Crossan, Frédéric Langevin, Lee Mulderrig, Sandra Louzada, Fentang Yang, Guillaume Guilbaud, Naomi Park, Sophie Roerink, Serena Nik-Zainal, Michael R. Stratton, Ketan J. Patel. Alcohol and endogenous aldehydes damage chromosomes and mutate stem cells, Nature 2018

Kampania realizowana w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych, zadanie Promocja zdrowia i profilaktyka nowotworów, finansowana ze środków Ministra Zdrowia.

www.gov.pl/zdrowie

www.planujedlugiezycie.pl

Tagi
Pokaż więcej

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close