Dieta

Zamrożenie soku pomarańczowego może zwiększyć wchłanianie korzystnych związków

Naukowcy z Sewilli opublikowali wyniki badań, w którym pokazano, w jaki sposób niektóre rodzaje obróbki na zimno, które są stosowane przez przemysł owoców cytrusowych w przygotowywaniu soków, mają duży wpływ na kolor soku pomarańczowego oraz o stężeniu i biodostępności karotenoidów.

Biodostępność związku jest ilością tego związku uwolnioną z pożywienia i zdolną do wchłonięcia przez ścianę jelita tak, aby dotarła do krwi i nagromadziła się w różnych narządach / tkankach.

Z jednej strony zamrożenie i rozmrożenie soku pomarańczowego powoduje degradację karotenoidów (efekt negatywny), ale z drugiej strony zwiększa biodostępność karotenoidów (efekt pozytywny). Biorąc pod uwagę te dwa efekty, można wyciągnąć wniosek, że głęboko zamrożone soki rozmrożone do temperatury pokojowej lub w kuchence mikrofalowej potencjalnie lepiej zwiększają poziom karotenoidów w organizmie.

Podczas tego projektu badania przeprowadzono na świeżym soku pomarańczowym, na głęboko zamrożonym soku, który został rozmrożony do temperatury pokojowej, albo w kuchence mikrofalowej lub w lodówce, oraz w soku pasteryzowanym. Analiza dotyczyła w szczególności dwóch karotenoidów, fitoenu i fitofluenu, które są bezbarwne. Związki te coraz częściej zyskują na znaczeniu wśród społeczności naukowej, ponieważ coraz więcej badań wskazuje na ich różne korzyści dla zdrowia i kosmetyków.

Chociaż zamrażanie i odmrażanie powodowało straty karotenoidów, głęboko zamrożone soki rozmrożone do temperatury pokojowej lub w kuchence mikrofalowej były lepszym źródłem biologicznie dostępnych karotenoidów niż świeży sok.

Na pytanie, w jakich warunkach naturalne właściwości soku są najlepiej zachowane, eksperci odpowiadają, że świeży sok to sok o najwyższym stężeniu karotenoidów, ale to nie znaczy, że to on podnosi poziom karotenoidów we krwi i tkankach najbardziej, ponieważ trzeba wziąć pod uwagę ilość karotenoidów, które są faktycznie wchłaniane w jelitach.

“Konsumenci mają tendencję do myślenia, że ​​soki poddane obróbce są mniej zdrowe niż świeże soki, ale w tym badaniu wykazano, w jaki sposób, przynajmniej w odniesieniu do zawartości karotenoidów, które docierają do krwi i tkanek, aby chronić nas przed chorobą, nie zawsze takie myślenie jest to poprawne”, komentuje Antonio J. Meléndez z Uniwersytetu w Sewilli.

Uniwersytet w Sewilli (CITIUS).

Pokaż więcej

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close