Niektóre kalorie bardziej szkodliwe
Podczas gdy kalorie z każdej żywności mogą potencjalnie zwiększać ryzyko otyłości i innych chorób kardiometabolicznych, 22 badaczy zgadza się, że słodzone cukrem napoje odgrywają wyjątkową rolę w chronicznych problemach zdrowotnych. Ryzyko choroby wzrasta nawet wtedy, gdy napoje są spożywane w ramach diety, która nie powoduje przyrostu masy ciała.
Jest to tylko jeden z wniosków opublikowanych wczoraj w dokumencie roboczym grupy badaczy, którzy uczestniczyli w konferencji akademickiej CrossFit Foundation w USA. Artykuł zawiera obszerny przegląd aktualnej wiedzy naukowej na temat diety, która może prowadzić do otyłości, chorób układu krążenia i cukrzycy typu drugiego.
Zawarty w gazecie konsensus dotyczący słodzonych napojów jest szczególnie istotny w świetle toczącej się dyskusji o potencjalnej szkodliwości napojach gazowanych.
Nowością jest to, że jest to imponująco duża grupa naukowców z bogatym doświadczeniem w dietetyce, zgadzając się z wnioskiem, że słodzone cukrem napoje zwiększają ryzyko wystąpienia kardiometabolicznych czynników ryzyka.