Dieta

Wysokoenergetyczne pokarmy mogą zwiększać ryzyko raka niezależnie od masy ciała

Nowe badanie wskazuje, że żywność zawierająca dużo kalorii, ale stosunkowo niewiele składników odżywczych, zwiększa zagrożenie nowotworami związanymi z otyłością bez wywoływania samej otyłości. Wyniki te zaskoczyły samych naukowców. Autorzy nowej publikacji, która ukazała się na łamach pisma „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” – badacze University of Arizona zwracają uwagę, że według obecnej wiedzy 30 proc. nowotworów można…

Czytaj dalej

Czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na raka

Dieta wolna od czerwonego mięsa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy u kobiet. Tak wynika z badań międzynarodowego zespołu naukowców, którzy analizowali w jaki sposób dieta, wpływa na ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i odbytnicy. Szacuje się, że na całym świecie do roku 2030 przybędą ponad dwa miliony nowych przypadków zachorowań na raka jelita grubego. Naukowcy z Wielkiej Brytanii, Malty…

Czytaj dalej

Dieta i suplementacja w pielęgnacji różnych typów skóry

Stosowanie odpowiednio dobranych kosmetyków, które miały pomóc twojej skórze, nie przynosi oczekiwanej poprawy? Zastanawiałaś się, dlaczego tak się dzieje? Kosmetyki to nie wszystko, a znaczący wpływ na kondycję i wygląd skóry ma również dieta. Przypominasz sobie, co zwykle znajduje się na twoim talerzu? ? Stan twojej skóry może podpowiedzieć ci, jakie błędy żywieniowe popełniasz, a także, jakich składników odżywczych brakuje twojemu organizmowi.…

Czytaj dalej

Dieta idealna: mniej cukru i ryżu, więcej soczewicy i orzechów

Każdego dnia rozmaite gazety i portale zasypują nas dziesiątkami informacji na temat zdrowego stylu życia. Kolejne porady: co jeść, a czego unikać, są często ze sobą sprzeczne i kompletnie dezorientują osoby pragnące żyć zdrowo. Dlatego warto sięgać po sprawdzone źródła informacji. W jednym z ostatnich numerów prestiżowego czasopisma naukowego „The Lancet Public Health” ukazała się praca weryfikująca niektóre krążące po…

Czytaj dalej

Czy istnieje dieta oczyszczająca z toksyn?

Panie profesorze, kiedy wpisze się w popularną wyszukiwarkę internetową hasło dieta oczyszczająca po chwili wyskakuje 246 tys. różnego rodzaju doniesień na ten temat. Jeśli to samo zrobimy ze słowami kluczowymi “dieta detoks”, pojawia się ich jeszcze więcej. Co dla Pana, lekarza i specjalisty ds. żywienia oznacza słowo detoks? Detoks, z medycznego punktu widzenia, oznacza albo oczyszczanie organizmu z nadmiaru wytwarzanych…

Czytaj dalej

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego w sezonie letnim?

– Część żywności łatwo ulega zepsuciu, dlatego w lato najlepiej zaopatrzyć się w turystyczną lodówkę z chłodzącymi wkładami lub wybierać produkty “suche” – radzi Główny Inspektorat Sanitarny (GIS).  Specjaliści z GIS przypominają, że przy przygotowywaniu przekąsek na wycieczkę w lato należy pamiętać, że część żywności łatwo ulega zepsuciu. Do nietrwałej mikrobiologicznie żywności można zaliczyć np. lody, ciasta, sałatki, kanapki z…

Czytaj dalej

Ogromne różnice w cenach owoców i warzyw

Konsumenci z Podkarpacia zapłacili 10,50 zł za kilogram malin, który w tym samym czasie kosztował 3 razy więcej w Zachodniopomorskiem.To pierwsze wyniki analiz cen na rynku owoców i warzyw prowadzonych przez IH i UOKiK. Na początku sierpnia UOKiK wszczął postępowanie przeciwko spółce T.B. Fruit Polska. Jest to jedna z największych firm skupujących owoce i produkujących koncentrat jabłkowy w Polsce. Spółka…

Czytaj dalej

Hamburgery mogą zwiększyć ryzyko astmy?

Tak! Szczególnie w przypadku dzieci powyżej 6 lat i nastolatków – dowodzą badania chińskich naukowców pod kierunkiem dr Ganga Wanga z Uniwersytetu Syczuańskiego w Chengdu. Zespół dr Ganga Wanga niezwykle drobiazgowo przeanalizował 16 prac badawczych z całego świata, które objęły ponad 600 tys. osób, głównie dzieci i nastolatków. Sprawdzano, na ile jedzenie produktów typu fast foodów koreluje z alergiami i…

Czytaj dalej

Zamrożenie soku pomarańczowego może zwiększyć wchłanianie korzystnych związków

Naukowcy z Sewilli opublikowali wyniki badań, w którym pokazano, w jaki sposób niektóre rodzaje obróbki na zimno, które są stosowane przez przemysł owoców cytrusowych w przygotowywaniu soków, mają duży wpływ na kolor soku pomarańczowego oraz o stężeniu i biodostępności karotenoidów. Biodostępność związku jest ilością tego związku uwolnioną z pożywienia i zdolną do wchłonięcia przez ścianę jelita tak, aby dotarła do…

Czytaj dalej

Diety na Thermomix – jednodniowy jadłospis od Food Harmony

Chcesz się zdrowo odżywiać i nie wiesz jak komponować posiłki, jakich produktów używać, czym urozmaicić swoją dietę? Skorzystaj z porad partnera naszego serwisu – Food Harmony W większości przepisy są całkowicie przystosowane na Thermomix. Jak wiadomo nie wszystko da się zrobić w tym cudownym urządzeniu, dlatego też okazjonalnie używamy piekarnika, garnków, deski do krojeniu, miski do mieszania etc. Ale przygotowując diety…

Czytaj dalej