Kobieta

Mango lepsze niż błonnik w łagodzeniu zaparć i zmniejszaniu zapalenia jelit

Następnym razem cierpiąc na zaparcia, możesz rozważyć zastosowanie mango zamiast sięgania po suplementy z błonnikiem, sugerują nowe badanie Uniwersytetu A&M w Teksasie opublikowane w czasopiśmie naukowym Molecular Nutrition and Food Research. Naukowcy odkryli, że mango, które zawiera kombinację polifenoli i błonnika, było bardziej skuteczne niż równoważna ilość błonnika w łagodzeniu zaparć. “Nasze odkrycia sugerują, że mango oferuje przewagę nad suplementami błonnika ze…

Czytaj dalej

Hydradermabrazja – ulubiony zabieg gwiazd Hollywood

Hydradermabrazja jest zabiegiem kosmetycznym, który najpierw złuszcza, a następnie nawilża naskórek. Mikrodermabrazja wodna(hydrafacial) nie sprawia bólu i nie pozostawia blizn. Wykonana seria zabiegów skutecznie odmładza skórę, zmniejsza zmarszczki i opóźnia powstawanie nowych. Wybierz ulubiony zabieg hollywoodzkich gwiazd, takich jak Beyonce, Cameron Diaz, Paris Hilton i Matthew McConaughey i ciesz się nieskazitelnie gładką skórą. Hydradermabrazja – mikrodermabrazja wodna Hydradermabrazja (hydropeeling) to…

Czytaj dalej

Joga pomaga na stres w ciąży

Ćwiczenia jogi uspokajają, zmniejszając stres w ciąży. Dzięki nim przyszłe mamy śpią lepiej i dłużej, zwłaszcza w ostatnim trymestrze. To jedna z dobrych opcji dla aktywności fizycznej dla kobiet w ciąży. Stres nie jest niczym nadzwyczajnym w ciąży. Najnowsze badania dowodzą, że jednym z dobrych sposobów na jego zniwelowanie mogą być ćwiczenia jogi. To nie tylko aktywność fizyczna, ale przede…

Czytaj dalej

Przesuszone dłonie? Czas na migdały!

Migdały – wspaniały dodatek do ciast i deserów, który ma również znakomity wpływ na stan naszej skóry. W migdałach znajduje się między innymi witaminę E – zwana witaminą młodości i będąc silnym antyoksydantem, witaminę B2 – wpływająca doskonale na nasze włosy i paznokcie, kwas foliowy – którego brak wpływa na powstawanie przebarwień, magnez – wpływający na zdrowy wygląd skóry, cynk…

Czytaj dalej

Karmić piersią – tak, ale z miłości

Karmienie piersią kilkulatka nie ma sensu, ale dla niemowlęcia mleko matki jest idealne. Pod warunkiem, że mama karmi piersią nieprzymuszona – mówi pediatra prof. Piotr Albrecht. Jak częste są sytuacje, gdy kobieta nie może karmić piersią? Zdarzają się niezwykle rzadko. Żeby karmić piersią, wystarczy chcieć. Jeśli kobieta nie chce, albo jest przymuszona do karmienia naciskiem społecznym, nie jest dobrze. Całe…

Czytaj dalej

Dieta ma wpływ na wydajność w pracy

Podpowiadamy, co należy jeść i pić, żeby poprawić swoje samopoczucie, zwiększyć efektywność i ograniczyć liczbę absencji chorobowych w pracy. Idąc z duchem czasu, w ramach inwestowania w rozwój, coraz więcej firm wdraża różnego rodzaju działania i programy spod znaku „wellness”, czyli takie, które mają zadbać o zdrowie pracowników. Nie tylko wpisuje się to w panującą modę na zdrowy styl życia,…

Czytaj dalej

Niepłodność da się leczyć

O tym, że już prawie co piąta para w Polsce potrzebuje pomocy lekarza, by zajść w ciążę i o tym, że w wielu przypadkach niepłodność da się skutecznie leczyć, z dr Barbarą Grzechocińską, kierownikiem Leczenia Niepłodności z I Kliniki Położnictwa i Ginekologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego rozmawiała Agnieszka Pochrzęst-Motyczyńska Kiedy mówimy o niepłodności? Jeśli para przez rok bezskutecznie stara się o…

Czytaj dalej

HIV nie zniknął. Wiesz, jak uniknąć zakażenia?

Dane dotyczące zakażeń HIV (wirusa nabytego niedoboru odporności) są niepokojące. Na stronie Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny można znaleźć infografikę, pokazującą krzywą zakażeń wirusem HIV, liczbę zachorowań na AIDS oraz zgonów z powodu tej choroby. Krzywa zakażeń rośnie. IZP-PZH podaje, że od 1985 roku do końca maja tego roku zarejestrowano 23 153 stwierdzonych zakażeń HIV. Specjaliści nie mają…

Czytaj dalej

Czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na raka

Dieta wolna od czerwonego mięsa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy u kobiet. Tak wynika z badań międzynarodowego zespołu naukowców, którzy analizowali w jaki sposób dieta, wpływa na ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i odbytnicy. Szacuje się, że na całym świecie do roku 2030 przybędą ponad dwa miliony nowych przypadków zachorowań na raka jelita grubego. Naukowcy z Wielkiej Brytanii, Malty…

Czytaj dalej

Zamrożenie soku pomarańczowego może zwiększyć wchłanianie korzystnych związków

Naukowcy z Sewilli opublikowali wyniki badań, w którym pokazano, w jaki sposób niektóre rodzaje obróbki na zimno, które są stosowane przez przemysł owoców cytrusowych w przygotowywaniu soków, mają duży wpływ na kolor soku pomarańczowego oraz o stężeniu i biodostępności karotenoidów. Biodostępność związku jest ilością tego związku uwolnioną z pożywienia i zdolną do wchłonięcia przez ścianę jelita tak, aby dotarła do…

Czytaj dalej