Dieta IF (Intermittent Fasting) związana z ryzykiem cukrzycy
Dieta IF (Intermittent Fasting) upośledza działanie hormonu regulującego poziom glukozy we krwi, insuliny, co może zwiększać ryzyko cukrzycy, zgodnie z danymi przedstawionymi w Barcelonie podczas dorocznego spotkania European Society of Endocrinology, ECE 2018. Te wyniki sugerują, że dieta IF może być związane z długotrwałym zagrożeniem dla zdrowia i należy dokładnie rozważyć “za i przeciw” przed rozpoczęciem takich programów odchudzania.
Aby zbadać, czy dieta IF może również generować szkodliwe wolne rodniki, Ana Bonassa i współpracownicy z Uniwersytetu Sao Paulo w Brazylii zbadali wpływ diety IF na masę ciała, poziom wolnych rodników i ogólny stan zdrowia dorosłych szczurów, przez okres 3 miesięcy. Chociaż masa ciała szczurów i spożycie pokarmu spadły zgodnie z oczekiwaniami w okresie badania, ilość tkanki tłuszczowej w ich brzuchu wzrósł. Ponadto wykryto uszkodzone komórki trzustki, przy obecności zwiększonego poziomu wolnych rodników i markerów oporności na insulinę.
Ana Bonassa komentuje: “Jest to pierwsze badanie, które pokazuje, że pomimo utraty wagi, dieta IF może w rzeczywistości uszkodzić trzustkę i wpłynąć na poziom insuliny u zdrowych osób, co może prowadzić do cukrzycy i poważnych problemów zdrowotnych.”
Naukowcy planują teraz zbadanie, w jaki sposób ta dieta upośledza pracę trzustki. Istnieje wiele sprzecznych doniesień na temat korzyści i wad oraz wielu różnych rodzajów diet IF. Dlatego konieczne są dalsze badania.