Czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na raka
Dieta wolna od czerwonego mięsa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy u kobiet. Tak wynika z badań międzynarodowego zespołu naukowców, którzy analizowali w jaki sposób dieta, wpływa na ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i odbytnicy.
Szacuje się, że na całym świecie do roku 2030 przybędą ponad dwa miliony nowych przypadków zachorowań na raka jelita grubego. Naukowcy z Wielkiej Brytanii, Malty i Hiszpanii wspólnie przeanalizowali, jak tendencje żywieniowe, wpływają na zwiększenie ryzyka zachorowania na ten groźny nowotwór. W tym celu wykorzystano dane na temat preferencji żywieniowych ponad trzydziestu tysięcy kobiet.
Sposób badania
Do analizy wykorzystano dane z badania kohortowego obejmującego 32 147 kobiet z Anglii, Walii i Szkocji. Dane te zostały zebrane w trakcie badań ankietowych przeprowadzonych przez Światowy Funduszu Badań nad Rakiem (ang. World Cancer Research Fund, WCRF) w latach 1995-1998. W punkcie wyjściowym średni wiek uczestniczek wynosił 52 lata, a przeciętne BMI 24,4. Na podstawie analizy ankiet, 65 proc. z nich zostało sklasyfikowanych jako osoby mięsożerne (jedzące czerwone mięso), 3 proc. jako osoby jedzące drób, 13 proc – ryby, natomiast 19 proc. stanowiły wegetarianki. Następnie kobiety obserwowano średnio 17 lat.
Wyniki badania
Analizując wpływ diety na ryzyko zachorowania na raka, naukowcy odkryli, że spożywanie czerwonego mięsa ma związek z zachorowaniem na raka jelita grubego. Wyniki badań można podsumować następująco:
– Kobiety, które regularnie jadły czerwone mięso, częściej chorowały na nowotwór końcowego odcinka jelita grubego,
– Kobiety, które nie jadły czerwonego mięsa, ale spożywały drób oraz ryby, miały nieznacznie obniżone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego,
– Najniższe ryzyko zachorowania na nowotwór odnotowano natomiast u wegetarianek.
Ograniczenie badania
Na zachorowanie na raka wpływa wiele czynników. W przedstawionym badaniu, zostały wzięte pod uwagę przede wszystkim preferencje żywieniowe badanych. Badanie zostało przeprowadzone na grupie ogólnie zdrowej i prowadzącej zdrowy tryb życia, w której stosunkowo mało osób paliło tytoń i miało nadwagę. Możliwe jest, że wyniki badania wyglądałyby inaczej, jeżeli w grupie badanych byłoby więcej osób o gorszym stanie zdrowia.
Zdaniem jednego z głównych autorów przedstawionego badania, dr Diego Rada Fernandez de Jauregui, analiza wpływu różnych rodzajów czerwonego mięsa i wzorców żywieniowych na lokalizacje nowotworów i ryzyko zachorowania na nie, jest jednym z największych przyszłych wyzwań badawczych. Dlatego też badania te, z pewnością trzeba będzie powtórzyć, uwzględniając dodatkowe zmienne. Da to bardziej dokładny obraz, wpływu czerwonego mięsa na ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
(PAP) Oktawia Kuruś
Źródło:
Diego Rada Fernandez de Jauregui, Charlotte E.L. Evans, Petra Jones, Darren C. Greenwood, Neil Hancock, Janet E. Cade, Common dietary patterns and risk of cancers of the colon and rectum: Analysis from the United Kingdom Women’s Cohort Study (UKWCS), International Journal for Cancer, 02 April 2018
Kampania realizowana w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych, zadanie Promocja zdrowia i profilaktyka nowotworów, finansowana ze środków Ministra Zdrowia.
www.gov.pl/zdrowie
www.planujedlugiezycie.pl